Darbo žmonių šventė Norvegijoje


Gegužės 1-oji vakarų Norvegijos sostinėje Bergene



Gegužės pirmąją susiruošiau į miesto centrą. Buvo laisva diena, o namuose sėdėti nesinorėjo. Šeima neprieštaravo, nors ir neprisijungė, bet vienai buvo dar geriau. Ir laisviau, ir nereikėjo skubėti, bet ilgainiui pasidarė kiek nyku, šalta ir įdomu, o ką jie ten namuose veikia. Žodžiu yra ir pliusų ir minusų tokio klajojimo. Apačioje rezultatai ir įspūdžiai.

Kaip ir daugelyje pasaulio šalių Norvegijoje šiandien buvo švenčiama tarptautinė darbuotojų diena. Vakarų pakrantės sostinėje Bergene šiandien šventė praėjo be incidentų. Miesto aikštėje koncertavo vietinė Bergeniečių roko grupė „Snais“, kalbas sakė kairieji politikai, žmonės su plakatais žygiavo politinėje eisenoje. Politikai kalbėjo apie moterų ir vyrų lygybę darbo rinkoje, sąžiningą pinigų paskirstymą visuomenėje, mokinių ir mokytojų bendrą kovą prieš klimato kaitą.

Buvo labai įdomu tyrinėti minią nešiną įvairiais plakatais. Plakatų su šūkiais turinys vyravo nuo tarptautinės politikos reikalų išsiplečiančių už Norvegijos ribų iki vietinių tik Norvegijai aktualių problemų.

Tarptautiniai plakatai teigė: „ JAV - šalin rankas nuo Venesuelos“, „Stop JAV intervencijai į Lotynų Ameriką“, „Mes visi esame Julianas Asanžas“, „Išlaisvinkite Palestiną, Boikotuokite Izraelį“, „Karui ne“, „Moterys prieš militarizmą“, „Kaimynai draugai, ne priešai“ (Plakatas su matrioška ir troliu).

Vietinė tematika atsispindėjo tokiuose plakatuose kaip: „Darbas visiems“, „Ne RFDI (Radijo dažnių nustatymo) lustams ant darbuotojų“, „Laisvę menui“, „Stop naujam naftos ieškojimui“,  „Užtenka ieškoti naftos“, „Aš nenoriu būti tavo įkvėpimu, noriu būti tavo kolega“ ( neįgaliųjų sąjungos plakatas). „Už Niunorško (Norvegų kalbos dialekto) vartojimą internete“.

Žmonių nebuvo labai daug, bet tie kurie atvyko į miesto centrą  buvo nusiteikę rimtai ir draugiškai, žmonės skandavo šūkius. Daugiausiai kritiką JAV politikai. Iš pat ryto miestas buvo pasipuošęs: centro suoliukai, statulos ir tvorelės buvo apkaišytos raudonomis vėliavėlėmis, kurios maišėsi su raudonomis jau pražydusiomis tulpėmis. Nors ir pasitaikė vėsi diena, mieste jautėsi pavasaris. 



Comments

Popular posts from this blog

Darbo paieškos Norvegijoje kai esi kitatautis

14 tūkstančių Norvegijos kronų už vieną laikraštį

Patyčios