14 tūkstančių Norvegijos kronų už vieną laikraštį

Tai istorija pie tai, kaip 1993 metų sausio 20 dienos "Bergens Tidende"  Norvegijos dienraščio vedamasis tapo ikonišku. Šis vedamasis apskriejo viso pasaulio laikraščius, sako Torgrimas Øyre, metalo muzikos festivalio "Beyond the Gates" vadovas.


Nuotrauka iš roko muziejaus Trondheime. 

Įžymusis laikraščio vedamasis su Vargu Vikernes savo kambaryje.

"Bergens Tidende" yra leidžiamas nuo 1868 metų. Nuo tada buvo išleista 50 000 laikraščio numerių. Per 150 metų tik keletas iš jų susilaukė tokio visuotinio susidomėjimo. Vienas tokių yra 1993 metų sausio 20-osios numeris.

Tai buvo diena, kai Bergeno ir vakarinės Norvegijos dalies gyventojai savo rytiniame laikraštyje išvydo tada dar nepažįstamo Kristiano Vikernes nuotrauką. Jis taip pat yra žinomas pravarde "Greven" - "Grafas". Vėliau Kristianas pasikeitė savo vardą į Vargas. Antraštė po jo nuotrauka buvo: "Mes padegėme bažnyčias" ("Vi tente på kirkene").

Heinzas G. Petersas iš Stavangerio pasakoja:

"Tuomet Bergene lankiau mokyklą. Tą laikraščio numerį išsaugojau. Sekančią dieną Vargas Vikernes vėl buvo ant pirmojo laikraščio puslapio. Sukilo mano smalsumas."

Susidomėjo metalu

1993 metų sausio 20 dienos interviu "BT" laikraščiui, juodojo metalo muzikantas Vargas Vikernes prisiėmė kaltę už keletą sudegintų bažnyčių Bergeno priemiestyje. Tarpe jų ir Osanės (Åsane) bažnyčią bei gražuolę Fantoft bažnyčią. (Bažnyčios Norvegijoje dažniausiai medinės. aut. past.) Daugeliui tai buvo pirmas susitikimas su Vargu Vikernes. Daugeliui tai taip pat buvo pirmas susidūrimas su juodojo metalo muzikos žanru.
   Per 1993 ir 1994 metus pasirodė gausybė straipsnių apie Vargą, juodąjį metalą ir jaunuolius, kurie buvo apibūdinami kaip satanistai. Ir visa tai prasidėjo "BT" laikraštyje sausio 20-ąją 1993 metais.

- Būtent dėl šių laikraščio numerių susidomėjau juoduoju metalu ir vis dar mėgstu šią muziką. Kai išsaugojau šiuos numerius, nemaniau kad vieną dieną jie taps tokie vertingi, -sako Petersas.

Neseniai jis įdėjo šių laikraščio numerių nuotrauką į Norvegijos juodojo metalo puslapį Feisbuke. netrukus atsirado besidominčių, kurie taip pat norėjo sužinoti ar jis neketina kopijų parduoti.
- Pirmas statymas buvo 4000 kronų (400 eurų). Iš karto atsakiau, kad manęs tai nedomina. Nenorėjau parduoti numerių. Tačiau atsirado daugiau pasiūlymų. Papasakojau, kad turiu ir daugiau to laikmečio numerių. Po kiek laiko sutarėme dėl kainos už visus laikraščius. Kaina siekė 23 tūkstančius kronų (2373 eurų) už visus laikraščius. Tačiau tie du numeriai buvo ypatingiausi. Vien už juos kaina buvo apie 14 tūkstančių kronų (1444 eurų), pasakoja Petersas.
        Vyriškis, kuris nupirko laikraščius yra Feisbuko puslapio "The True Mayhem Collection" savininkas, kuris nenorėjo atskleisti savo vardo.
Jis papasakojo laikraščiui, kad jau seniai ieškojo šių laikraščių, ypatingai 1993 metų sausio 20-osios numerio.

- Tai buvo atskaitos taškas, kai juodojo metalo banga sprogo už Norvegijos sienų. Vedamasis su Vargu Vikernes pradėjo sniego griūtį, kurios pasekmes dar ne visiškai suprantame, sako jis.
Torgrimas Øyre, metalo festivalio "Beyond the Gates" vadovas ir rašytojas, nėra nustebintas, kad šie laikraščio numeriai yra kolekcininkų taikinys.
- Daugybė žmonių renka keisčiausius dalykus. Viena aišku, šio laikmečio įvykiai turėjo įtakos, kaip žmonės priėmė Norvegijos juodojo metalo sceną, - sako Øyre. Ši faksimilė apskriejo visą pasaulį įvairiuose kontekstuose.
BT interviu su Vargu yra tokia svarbi juodojo metalo istorijos dalis, kad buvo net įtraukta į filmą apie Norvegišką juodąjį metalą pavadinimu "Lords of Chaos", kurio premjera įvyko šį rudenį Bergeno Tarptautiniame Filmų festivalyje (Biff).

Ypatingas interviu

 Daugiametis BT žurnalistas Finn Bjørn Tønder ėmė interviu iš Vargo Vikernes 1993 metais. Jis įsitikinęs, kad sausio 20-osios laikraščio vedamasis yra pats populiariausias laikraščio numeris.
- Ypatingai ikoniška yra Vargo nuotrauka, kurią padarė fotografas Finas Arnesenas.

- Ar interviu su Vargu buvo pats įdomiausias su kuriuo dirbai?
- Taip, be abejonės. Jis norėjo, kad susitiktume prie Fantofto bažnyčios gaisro griuvėsių naktį. Bet po daugelio diskusijų susitikome jo bute. Tai buvo ypatingas seansas, - sako žurnalistas Tønder.

TRUMPAI apie Vargo Vikernes Grafo "Greven" bylą:

  • 1993 metais sausio 20 dieną, "Bergens Tidende" išspausdino anonimišką interviu su Vargu Vikernes. 
  • Interviu metu Vargas prisiėmė kaltę dėl Osanės ir Fantofto bažnyčių sudeginimą. 
  • Kitą dieną Vargas buvo areštuotas policijos. 
  • BT žurnalistas, kuris ėmė interviu iš Vikernes, buvo apkaltintas atskleidęs Vikernes vardą ir taip pažeidęs šaltinių apsaugą. Žurnalistas Tønderis to niekada neneigė.           

 Senovinės medinės Norvegijos bažnyčios čia vadinamos "Stavkirke":




Comments

Popular posts from this blog

Darbo paieškos Norvegijoje kai esi kitatautis

Patyčios

Pirštinės žiemą (ne)būtinos