Darbo paieškos Norvegijoje, kai esi vietinis

Straipsnis verstas iš BT (Bergens Tidende) apie norvegę, kuri ieško darbo.



JI PATEIKĖ 380 DARBO PRAŠYMUS BE JOKIO REZULTATO

-Privalau tikėti, kad viskas galiausiai susitvarkys, sako 53 metų bergenietė jau du metus nesėkmingai ieškanti darbo.

Ji buvo dviejų klientų aptarnavimo skyrių vadovė, buvo atsakinga už 11 žmonių personalą ir nesėkmes paversdavo naujomis sutartimis ir gerais rezultatais. Nepaisant to Brigita F. (53) pastaruosius du metus parašo maždaug po du darbo prašymus per dieną.

Ji siekia dirbti žmogiškųjų išteklių srityje, verbavime arba vadovauti personalui. Laikinai ji dirba įdarbinimo biure, kaip pakaitinis darbuotojas.
-Aš dabar nusiteikusi, kad pagrindinis mano darbas yra ieškoti darbo. Pagal išsilavinimą esu grafikos dizainerė, bet dirbau klientų aptarnavime. Turiu daug patirties su žmonėmis, sako Brigita.

Norėdama parodyti entuziazmą ji lankėsi pas karjeros konsultantus ir skambino pažįstamiems ir nepažįstamiems prašydama, kad jie ją rekomenduotų kitiems. Ji parašė įvairius CV norvegiškai ir angliškai, prie jų priderino skirtingus darbo ir gyvenimo aprašymus. Kaip darbo ieškotoja ji parašė straipsnį apie save Linkedin sistemoje. Ten ji pabrėžia, kad yra kompetentinga, lengvai bendraujanti turi gerą ūpą.

Ieško pastovaus darbo

Brigita skambina darbdaviams ir aktyviai seka kas vyksta su jos darbo prašymais. Ji išgirsta tokius įvertinimus, kad kartais yra per daug, kartais per mažai kvalifikuota. Tačiau į daugelį darbo prašymų ji iš viso negauna jokio atsakymo.

Dabar ji formalizuoja savo kompetenciją ir vakarais studijuoja žmogiškųjų išteklių valdymą. Brigita mielai studijuotų dienomis, bet tada ji prarastų dienpinigius iš Nav. Jai reikėtų imti studijų paskolą.
Nekartą ji buvo pakviesta į antrą darbo pokalbį, tačiau atsitiktinumai lėmė, kad darbdaviai pasirinko ne ją.

-Gali būti, kad kitas kandidatas į darbą turi specifinės patirties, kurios aš neturiu arba interviu imantis darbuotojas labiau identifikuoja save su kitu kandidatu, - svarsto Brigita.

Amžiaus diskriminacija      
 
Pertvarka ir naujos technologijos lemia, kad darbo vietos nyksta. Tačiau vis daugiau žmonių turi dirbti iki 70 metų amžiaus. Vidutinio amžiaus moterys yra stabili darbo jėga. Klausimas iškyla ar visuomenė teikia pirmenybę jaunesniems darbuotojams?

-Pastebime, kad vis daugiau vyresnių žmonių profilių susiduria su pasipriešinimu dėl savo amžiaus nors ir turime gerų patirčių, kai penkiasdešimtmečiai puikiai susidoroja su pasikeitimais, - pasakoja jauna konsultantė iš įdarbinimo agentūros Toptemp.
-Mes laikomės nuostatos, kad amžius nėra lemiantis faktorius ieškant darbo. Manome kad visi nusipelno darbo vietos. Brigita yra geras pavyzdys.

Rėžiantis akį pavyzdys

Deja yra tendencija, kad amžiaus riba vėlyvai karjerai ropoja žemyn. Kai žmogui sueina 50 metų, darbą keisti yra sunkiau. Darbdaviai mano, kad jaunesni darbuotojai lengviau prisitaiko. Nepaisant to negalime teigti, kad 35 metų amžiaus darbuotojas prisitaikys geriau negu 65 metų amžiaus darbuotojas, - teigia administruojantis direktorius iš NHO. Jo nuomone Brigitos pavyzdys yra akį rėžiantis atvejis. Jo organizacija skatina įmones kelti darbuotojų kvalifikaciją ir mainais už tai suteikia mokesčių lengvatą, nes laiko kad atnaujinta darbuotojų kompetencija ateityje bus naudinga.

- Atsidurti darbo rinkos užribyje reiškia ne tik tai, kad pasensta žinios. Tai taip pat atsiliepia socialiniam gyvenimui. Mano nuomone nebus taip, kad didelės žmonių grupės bus perteklinės dėl naujų technologijų, tačiau taip pat manau, kad nebus didelio žmonių trūkumo, ypač tarp vyresnių žmonių.

Brigita prisiminė senus interesus ir hobius

Nors ir negauna atsakymų į savo darbo prašymus naktį Brigita miega ramiai. Ji vėl ėmėsi kūrybos.

- Aš paišau ir pradėjau tapyti akrilu. Susigalvoju projektą ir neapleidžiu jo kol jo neįvykdau.

Kol kas ji dar niekam neparodė savo tapybos kūrinių, bet daugelis skatiną ją surengti savo darbų parodą. Visada yra gerai turėti sritį, kurioje lydi šiokia tokia sėkmė, mano Brigita.

Kasdieną ji kataloguoja kiekvieną darbo prašymą Nav sistemoje. Jeigu darbo neieškai aktyviai gali prarasti dienpinigius.

- Negaliu sau leisti neieškoti darbo. Man dar daug laiko iki pensijos. O rytoj išauš nauja diena.
 

 
 

Comments

Popular posts from this blog

Darbo paieškos Norvegijoje kai esi kitatautis

14 tūkstančių Norvegijos kronų už vieną laikraštį

Patyčios