Patyčios ir jų "nauda"?

Gyvenimas yra nelengvas, o patyčios jo tikrai nepalengvina.Tačiau kartais jos gali išeiti į naudą ir pastūmėti žmones kilti aukščiau, bei pasiekti daugiau.

Norvegija nors ir labai tolerantiška šalis, o smurtas plika akimi beveik nepastebimas, tačiau kurios tik vietinės žvaigždutės knygą bepaimsi, pirmiausiai perskaitai apie tai kaip jie kentėjo nuo nežmoniškų patyčių mokykloje. Čia tai vadinama "mobbing". Tuo skundėsi ir populiarios 80-tųjų pop grupės AHA vokalistas, Morten Harket, grožio industrijos atstovai, tinklaraštininkai.

Ir man visada kyla dėl to nuostaba, nes mokykla čia laikoma labai besirūpinanti vaikais, tarp pedagogų yra sukurta begalės taisyklių, organizuojami seminarai, PALS grupės (Pozityvaus elgesio, skatinančios mokymosi atmosferos ir darnaus bendradarbiavimo grupė) yra konfidencialumo pareiga, bet vis viena finale tas pats - patyčios. Galbūt be priemonių būtų dar blogiau, kas ten žino?

Štai viena Norvegijos makeup guru, vizažistė kilimo iš Jugoslavijos, vardu Dajana Tomanovic, kai lankė mokyklą, pakeliui į mokyklą savo klasioko buvo apipurkšta dujomis skeidžiančiomis bezdalų kvapą. Visi nuo jos traukėsi ir sakė "fui, kas čia taip smirdi?" Ji negalėjo eiti į valgyklą per pietų pertrauką, nes vaikai į ją mėtė maistą. Todėl mergina valgydavo tualete. Žodžiu visi laikė ją atskirtyje ir visiškai netoleravo. Kaip vėliau pamatysime tyrėjos straipsnyje tai vadinama vieno individo užšaldymu.
Galbūt dėl to ji vėliau pasiekė tikrai nemažai. Ji dirba su populiariausiais šalies žmonėmis juos gražindama, Dubajuje tobulinosi pas pasaulinio garso grožio specialistę Huda Kattan, parašė knygą apie makijažą, turi populiarų Instagramo profilį. Gabūt tie kas iš jos tyčiojosi dabar stipriai raudonuoja.

Dajana Tomanovic

Kita populiariausia šalies blogerė norvegė Sofie Elise Isaksen  savo autobiografijoje pasakoja, kad jos atėjusios į klasioko vakarėlį šeimininkas tiesiog neįsileido, nes nenorėjo, kad kažkokia blogerė linksmintūsi kartu su jais. Ji ėjo su mini sijonu namo vidury žiemos ir laukė kol ją iš stotelės atvažiuos paimti tėvas. Rankų pirštus ji šildėsi burnoje.

Galbūt taip pat dėl patyčių ji nenurimo kol netapo populiariausia šalies tinklaraštininke, atliko nemažai plastinių operacijų gražindama save, pasisako už gyvūnėlių teises, filmuojasi kelionių ir realybės šou, daug uždirba iš reklamos, neseniai pradėjo podkastą, kuriame su savo drauge Fetisha kalbasi gyvenimiškomis temomis, tokiomis kaip monogamija, krūtų implantai, muzika, įžymybės, psichinės problemos, parašė dvi biografines knygas pavadinimais "Idealas" ir "Mylėk mane".


Sofie Elise


Tikriausiai dėl patyčių šios moterys sau prisiekė, kad daugiau niekas iš jų nesityčios nei dėl išvaizdos, nei dėl elgesio, nei dėl to ką jos mano.

Žemiau išverčiau straipsnį iš norvegiško švietimo žurnalo "Utdanning" ("Išsilavinimas"), kuriame mokslininkė ramiai ir moksliškai aiškina kas yra patyčios. Man straipsnis pasirodė įdomus ir informatyvus.  

Štai ką teigia mokslininkai apie patyčias: Evoliucijos psichologė Vibeke Ottesen sako, kad patyčios yra efektyvus būdas kylant hierarchijos laiptais

Jeigu kokia nors savybė suteikia individui pranašumą, ji evoliucijos ir pačios gamtos pagalba yra atrenkama. Tikėtina, kad patyčios suteikia socialinių pranašumų, sako evoliucijos psichologė V. Ottesen žurnalui „Utdanning“ (norv. Išsilavinimas), kuris ankstesniame numeryje plačiai nagrinėjo patyčių kilmę ir problematiką.

Ji teigia, kad patyčios egzistuoja visur, visose kultūrose ir tarp socialių gyvūnų.

-         Liūdna, bet taip jau yra. Tai paprastas ir efektyvus būdas užsitarnauti vietą hierarchijoje. Patyčios yra žmogaus prigimtyje, - sako V. Ottesen.


-         Berniukai bando pabrėžti, kad kiti berniukai, kuriuos jie erzina yra fiziškai silpnesni. Anksčiau būdavo svarbu pabrėžti, kad esi fiziškai stipresnis. Dėl to dominuojantys berniukai yra populiaresni tarp mergaičių, - sako psichologė.

Pasak psichologės, mergaičių taktika kiek kitokia. Jos apšneka ir skleidžia apkalbas apie viena kitą.

-         Senovėje vyrai nebuvo tikri ar vaikas kurį jie augina yra jo. Todėl vyrams labai svarbu partnerės ištikimybė. Tai suprasdamos mergaitės stengiasi kitas mergaites pavaizduoti, kaip nepatikimas ir pasileidusias, - pasakoja V. Ottesen.

Abi lytys gali užšaldyti (patiko šis išsireiškimas - „užšaldyti“) pavienius individus iš būrio.

Tyrimais įrodyta, kad tie kurie ir tyčiojasi, ir iš kurių tyčiojamasi, retai kada būna sėkmingi, tačiau tie kurie tyčiojasi patys yra dažnai populiarūs ir turi gerus socialinius įgūdžius.

-         Jie turi empatijos savybių ir gerą psichinę sveikatą. Jeigu norime, kad tokie individai pakeistų savo elgseną, turime juos paskatinti siekti tų pačių socialinių privalumų, kuriuos suteikia patyčios ir pakeisti juos į labiau pro socialius veiksmus. Pavyzdžiui pateikti patyčias, kaip ne „cool“ elgesiu.


-         Patyčios egzistuoja visur. Taip pat ir akademiniame gyvenime. Ten kur jauni darbuotojai be pastovios darbo vietos turi pasikliauti seniai dirbančių kolegų patarimais, kurie turi daugiau svorio, jeigu nori judėti aukštyn ir pirmyn, sako V. Ottesen.        




Comments

Popular posts from this blog

Darbo paieškos Norvegijoje kai esi kitatautis

14 tūkstančių Norvegijos kronų už vieną laikraštį

Patyčios