Geriausia mama pasaulyje - not

Lietuviams, kurie net nemokėdami nei vienos užsienio kalbos žino sudėtingą norvegišką žodį 'barnevernet' (vaikų teisių apsaugos tarnyba) tikriausiai sukels šoką, kad Norvegijoje yra moterų atvirai sakančių jog vaikus auginti nėra lengva.

Ir iš tikro. Kur ir kada galima pradėti skųstis? Juk viską turi priimti su nuolankumu, šypsena ir dėkingumu. Nes jeigu padejuosi, juk tikriausiai esi bloga motina!

Manau dėl to daugelis motinų bijo dalintis savo kasdienybe. Neseniai viena mano pažįstama, kuri dabar turi  2 mėn. kūdikį, Facebook'e įdėjo įrašą apie tai, kad jos mažylė užmiega tik jai sujungus visus elektros prietaisus. Tai sukėlė komentarų bangą. Ji atsakė į keletą klausimų, bet labai greitai visą įrašą su komentarais panaikino ir nugrimzdo į anonimišką slaptą tylą. Arba savo elektros prietaisų triukšmą, kurio niekas, niekas neturi girdėti. 'Tai asmeniška, ką žmonės pasakys?', tikriausiai galvoja ji.

Dėl to aš nutariau pasidalinti. Pasidalinti ta kasdienybe, kuri nėra tvarkinga ar labai suplanuota. Kasdienybe, kurioje tvyro chaosas - žaislai ir virtuvės rakandai bei stalčių turinys išmėtyti ant grindų. Kasdienybe su riksmais, kai bandai "pirmą kartą" vaikui plauti dantis, ir nežinojimas už ko griebtis, kai įsivyrauja miego tyla, nes tiek daug norisi padaryti.

Noriu pasidalinti ir dėl to, kad visa tai nenueitų į užmarštį, ir kad po dešimties metų nesakyčiau, 'hm, nieko ten sudėtingo, išmokom sėdėti ant puoduko per vieną savaitgalį prieš ėjimą į darželį.' (Taip nebūna!)

Noriu tai užregistruoti.
Esu, žinoma, įkvėpta ir padrąsinta šių didžių ir nebailių norvegių, kurios net parašė knygas, kur pripažino, kad žaisti kaladėlėmis joms visai nepatinka! Ir tai nereiškia, kad jos nemyli ir nedievina savo vaikų.

Ladies and gentlemen, pristatau: Norvegų aktorė Henrietė Steenstrup, parašiusi knygą "Geriausia pasaulio mama - ne" (cha, cha, pamenat Boratą?), 2013,  ir kultūrologė bei muzikoklogė Helena Brodtkorb su knyga "Mama šoke", 2014. Respect, ladies.

'Geriausia pasaulio motina - ne.'

'Mama šoke.' 


Comments

Popular posts from this blog

Darbo paieškos Norvegijoje kai esi kitatautis

14 tūkstančių Norvegijos kronų už vieną laikraštį

Patyčios